Det ser ut som bitcoin har hittat ett annat stort fan. Den näst rikaste personen i Mexiko – Ricardo Salinas Pliego – säger att han just har gjort en stor investering i den digitala valutan, men det ser ut som att det inte var FOMO eller till och med en nyfundad kärlek till krypto som inspirerade honom att engagera sig. Snarare var det rädsla för hans egen regering.

Pliego har tio procent av sin portfölj i BTC

Det här året har varit negativt på många sätt, men det kan lätt sägas att 2020 var året för Cryptosoft . Valutan har ökat till oöverträffade nivåer sedan mars och är nu drygt 1 000 dollar borta från att nå sin rekordhöjd igen. Kommer valutan att göra det i slutet av året? Det verkar vara den fråga som varje analytiker tänker på.

Men valutan har gjort ett riktigt namn för sig själv under de senaste åtta månaderna. På grund av den stigande koronaviruspandemin verkar det som om många har försökt få tag på den digitala valutan av rädsla för att fiat kommer att misslyckas med dem. Med inflationen stigande och så många ekonomiska påtryckningar har bitcoin utvecklat ett rykte för att vara en slags häck – något som potentiellt kan skydda ens rikedom och stabilisera sin portfölj under tvister.

För Pliego har dock viruset och bitcoins plötsliga rykte inte varit de stora, inspirerande faktorerna som får honom att engagera sig i den digitala valutaarenan. I en ny rad Twitter-meddelanden förklarade den rika mannen för sina följare:

Många frågar mig om jag har bitcoins. Ja. Jag har tio procent av min likvida portfölj investerat i den. Bitcoin skyddar medborgaren från statliga exproprieringar [staten tar egendom från ägaren för allmänt bruk].

Det beräknas att hans nettovärde är cirka 12 miljarder dollar i skrivande stund. Medan han inte har sagt exakt, hur mycket bitcoin han verkligen äger, sa han att han ursprungligen investerade i valutan för ungefär fyra år sedan och har resten av sin portfölj inrättad i gruvarbetare av ädelmetaller.

Varför kontanter inte går någonstans

Pliego har också tillhandahållit bilder till sina anhängare på Twitter av vad som verkar vara bankanställda som kastar pengar i soptippar och hävdar att papperspengar i Mexiko och i andra länder är “ingenting värt.” Han sade vidare:

Det är därför det alltid är bra att diversifiera vår investeringsportfölj. Bitcoin har sett i ett positivt ljus från flera av världens ledande investerare och institutioner i år.

Företag som MicroStrategy och Square har investerat tiotals till hundratals miljoner dollar i världens främsta kryptovaluta per marknad, medan siffror som Paul Tudor Jones har uppmanat människor att få tag på bitcoin så snart de kan och säger att det är det bästa verktyg för att bekämpa inflationen.